Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

“BABYLON BERLIN” og “AT TÆNKE UDEN GELÆNDER”

16. februar 2020 - 10:00 - 16:00

kr. 100 – kr. 175

Søndag d. 16. februar 2020  *  Sted: Work2gether – Tinghusgade 43  *  Billetter: www.brechtfestival.dk  *  Pris: 175 kr./265 kr med tapas, unge u./25 år 100 kr./190 med tapas

Køb billetter her  (Frist for bestilling af tapas fredag d. 14.02.2020 kl.12.00)

FORRYGENDE DOBBELTFOREDRAG

Som introduktion til Svendborg Dage med Brecht 2020 og festivalens tema HÅB, åbner vi festivalen med et veloplagt og top-underholdende dobbeltforedrag med Clau00s Christoffersen – tiden vil flyve afsted i dette formidlingsbegavede selskab.

BABYLON BERLIN

Har du set filmen eller musicalen Cabaret? Synes du tv-serien Babylon Berlin var fantastisk? Forundredes du måske over “Brecht – kvinderne og kunsten”?

Så har du oplevet lidt af stemningen i Berlin fra 1918 til 1933; det Berlin, som Bertolt Brecht og en lang række andre kunstnere og intellektuelle valgte at flygte fra, da nazisterne kom til magten.

Byen havde siden slutningen af den første verdenskrig været et sandt eksperimentarium, og i Weimarrepublikkens Berlin opstår alt det, der hører moderniteten til i slipstrømmen fra den gamle verden, der forsvandt.

Der skabes enestående filmkunst, med Asta Nielsen og Malene Dietrich i ikoniske roller. Bauhausarkitektur, cabaret, grotesk billedkunst og Brechts dramatik blander sig med tvetydige kønsroller og seksuel frigørelse – en babylonisk smeltedigel af forskellige nationaliteter, etniske minoriteter, seksuelle orienteringer og åndelige retninger.

Samtidig radikaliseres politikken, højrenationalister, nazister og kommunister marcherer i gaderne og taler på “folkets” vegne. Og da modviljen mod globalisering, polarisering, fokuseringen på “folket”, modstand mod og kritik af eliten og ikke mindst det politiske establishment også kendetegner perioden, kan den måske tjene som spejl for vores egen tid! Især hvis vi har mod til at tage de kosmopolitiske briller på.

AT TÆNKE UDEN GELÆNDER

“At tænke uden gelænder”.
Denne smukke og tankevækkende formulering af den tyske jødiske – amerikanske filosof Hannah Arendt viser, hvorfor hun er en af de største moderne tænkere.
I en tid, hvor tænkningen var låst i ideologiernes spændetrøje, tænkte Arendt selvstændigt og på tværs. Hun er den første, der viser, hvorfor det overdrevne fokus på arbejde og forbrug formindsker den menneskelige tilværelses potentiale. Derfor er hun måske i dag mere aktuel end nogensinde.
På baggrund af sine erfaringer som jøde i Tyskland indtil 1933, hvor hun flygtede til Paris og derefter videre til Amerika i 1941, formulerer hun tanken om pluralismens nødvendighed – at alle mennesker, trods forskelligheder, skal kunne leve sammen i et fælles samfund. Hun er på alle måder en usædvanlig tænker, der kan gøre os klogere på vor egen tid og måske kvalificere vores HÅB for fremtiden.

Hannah Arendt er af samme generation som Brecht og hun studerede som flygtning i Paris sammen med Walter Benjamin, der i den samme periode tilbragte somrene i hos Brecht i huset på Skovsbostrand. Hannah Arendt har senere skrevet essays om både Brecht og Benjamin

Mulighed for tapas i pausen
Det vil i forbindelse med billetkøbet være muligt at bestille en tapas platte til 90 kr.
Kaffe, øl og vin vil kunne købes i stedets cafe.

Detaljer

Dato:
16. februar 2020
Tidspunkt:
10:00 - 16:00
Pris:
kr. 100 – kr. 175
Begivenhed Kategori:

Arrangører

Svendborg Dage med Brecht
Folkeuniversitetet