Vi gør denne tirsdag aften helt særlig ved at præsentere to meget forskellige vinkler på demokrati og håbet om et bedre samfund.
I byen, hvor flygtningen Brecht fandt et tilflugtssted, vil vi denne aften være så privilegerede at få besøg af den landflygtige sudanske satiretegner og kultfigur Khalid Albaih, som vil vise os nogle af de værker, han er forfulgt for. Khalid fortæller gennem sin egen historie om kampen for det frie ord i Mellemøsten, og hvordan han blev inspireret til at gribe pennen for at illustrere de begivenheder, han var vidne til.
Sammen med Albaih kommer Mille Rode fra Dansk PEN, som vil fortælle om begrebet Friby.
Der går en lige linje fra Bertolt Brechts ophold i Svendborg til de internationale Fribyer for forfulgte forfattere og kunstnere. Håbet og troen på et bedre samfund er for kunstnerne knyttet uløseligt sammen med kampen for ytringsfrihed, for retfærdighed og ligestilling. Uden disse er begrebet demokrati en indholdsløs skal.
Forfattere, journalister og kunstnere trues og forfølges verden over på grund af deres arbejde
Ytringsfriheden er truet. Verden over er forfattere, journalister, filmfolk, musikere, tegnere og andre kunstnere truet på livet eller udsættes for forfølgelse, alene fordi de har skrevet og sagt hvad de tænkte. Det skrevne ord, lyd og billeder er i stigende grad genstand for censur og forbud, der skal hindre kritik i at nå ud til offentligheden.
I lande som Kina, Tyrkiet, Iran, Rusland, Egypten, Eritrea og mange andre steder, tåler magthaverne og andre magtfulde grupper ikke modstand. De vil gå langt for at lukke munden på deres kritikere.
Nogle vælger at tie, men for mange forfattere og kunstnere er dette ikke en mulighed. De er så måske nødt til at flygte, hvis de vil undgå fængsel eller i værste fald døden.
Hvad er en Friby
En friby er en by, kommune eller region, der midlertidigt påtager sig at være vært for en truet eller forfulgt kunstner. Typisk vil der være tale om en periode på to år, hvor fribygæsten får ophold i byen, og kan skrive eller arbejde på et kunstneriske projekt, som ikke kunne gennemføres i hjemlandet. Som friby er man en del af et verdensomspændende netværk af byer, der i helt bogstavelig forstand stiller sig til rådighed som forsvarere af den kunstneriske ytringsfrihed. Fribygæsten får under opholdet en ofte hårdt tiltrængt pause fra de trusler, der har vanskeliggjort vedkommendes arbejde, og får mulighed for at udfolde sit forfatterskab eller sit kunstneriske virke.
Derefter trækker vi tråde fra kamp for en demokratisk fødsel i Mellemøsten til et håb om demokratisk forædling i Danmark med et veloplagt oplæg til dialog om demokrati og økonomisk ligeværd under overskriften:
Tør vi tro, det kan være anderledes? Tør vi håbe – og skabe handling?
Den økonomiske ulighed vokser. Ulighed er noget, vi har skabt – og vi kan gøre det bedre. Vær med til en samtale om et fuldtonet økonomisk ligeværdigt demokrati. I vores nuværende demokrati er vi politisk ligeværdige – ’en “mand”; en stemme’, men vores stemmer fortoner sig, når de flyttes fra stemmeurnen og til folketinget, hvor den økonomiske virkelighed skævvrider ligeværdigheden til ukendelighed.
Helle Wisbech er aftenens oplægsholder og vil inspirere til samtale og debat. Helle er mangeårig kulturaktivist i Svendborg og formand for Bien Danmark – Borgerlønsbevægelsen.
.